Mihai Stepan Cazazian

15 August 2016 / Sfințirea strugurilor în biserica Sfânta Maria din Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 DSCN3879

După sărbătoarea de la Hagigadar, la care au participat cei mai mulți dintre armenii botoșăneni, în ziua de 15 August a fost oficiată și în biserica Sfânta Maria cu hramul Adormirii Maicii Domunlui din Botoșani o slujbă  pentru cei care, din diferite motive, nu au putut merge la Suceava.

Slujba a fost oficiată  de către preoții Radu Kricor Holca, vicarul Arhiepiscopiei Armene din România, care este și preotul Bisericii Armene din Botoșani, alături de preotul Narair – Dorel Gandjumian, originar din Iași, dar care oficiază în Suedia, țara în care s-a stabilit în urmă cu douăDSCN3892 decenii. Preotul Gandjumian a venit în România la sărbătoarea religioasă de la Hagigadar și a făcut parte din soborul de preoți armeni care au oficiat la toate manifestările religioase de la Suceava.

 

Conform rânduielii Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, după Liturghie au fost oficiate o slujbă de sfințire a strugurilor și o slujbă de pomenire a morților.

Preotul Kricor a spus la sfârșit că acum toti enoriasii care nu au fost la Hagigadar alături de cei care au fost în pelerinajul anual  au avut posibilitatea de a asista la slujba de sfintire a strugurilor, cu ocazia sărbatorii Sfintei Maria.

Preotul Narair Gandjumian a lăudat comunitatea armeană din Botoșani pentru  frumoasa biserică ctitorită în anul 1350 și pentru Muzeul Dyrair Mardichian, unde a descoperit cu surprindere multe obiecte de cult alături de alte valori patrimoniale deosebite.  Oaspetele a vorbit despre eforturile comunității din Stockholm de a cumpăra și amenaja un lăcaș propriu de rugăciune și a evocat solidaritatea armenilor din toate țările din diaspora.

Cei doi preoți au oficiat apoi o slujbă de pomenire a morților.

 

Florin Simion Egner

 

DSCN3883