Mihai Stepan Cazazian

145 de ani de la nașterea lui Calouste Gulbenkian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Gulbenkian

Calouste Sarkis Gulbenkian ( armeană : Գալուստ Սարգիս Կիւլպէնկեան ) s-a născut la 23 martie 1869 și a decedat la 20 iulie 1955.  A fost un om de afaceri armean și filantrop care a jucat un rol major în dezvoltarea industrie petrolifere din Orientul Mijlociu. Până la sfârșitul vieții sale, el a devenit unul dintre cei  mai bogați oameni din lume iar Muzeul din Lisabona ce-i poartă numele deține una dintre cele mai mari colecții particulare de artă din lume.

Calouste Gulbenkian s-a născut la Constantinopol ( în prezent Istanbul), Imperiul Otoman, tatăl său fiind comerciant cu produse petroliere. A urmat studii de inginerie la Kings College din Londra și apoi a stat o vreme la Baku unde a lucrat la companiile petroliere rusești. În 1896 Gulbenkian fuge împreună cu familia din Imperiul Otoman, ca urmare a masacrelor Hamidian. Ajunge în Egipt unde îl cunoaște pe Alexander Mantașev, un proeminent magnat al petrolului și filantrop. Mantașev îl introduce pe Gulbenkian în lumea influentă din Cairo. Revine la Londra unde pătrunde în lumea afacerile cu petrol. Astfel în 1907, el intermediază fuziunea dintre Royal Dutch Petroleum Company cu ” Shell ” Transport & Trading Company Ltd. și devine acționar majoritar al companiei nou formate, Royal Dutch / Shell . Obiceiul lui de reținere cinci la sută din acțiunile companiilor petroliere pe care le-a dezvoltat i-au adus porecla de ” Mr. cinci la sută “.

În anul  2006 a apărut la Editura  Ararat   Calouste Sarkis Gulbenkian – Omul și opera sa ( traducere Silviei Burdea ),  volum realizat cu ocazia celei de-a 130-a aniversări a naşterii sale. Cartea a apărută cu sprijinul Fundaţiei Calouste Gulbenkian – Lisabona şi a Uniunii Armenilor din România.

 

vezi  https://www.araratonline.com/PDF/Ararat/2006/Ararat%2013-2006.pdf

Citește mai mult pe http://en.wikipedia.org/wiki/Calouste_Gulbenkian

image002

Fundația și Muzeul Gulbenkian din Lisabona