Mihai Stepan Cazazian

13 Martie / Lăsata Secului Postului Mare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

catedrala 2

Duminică 13 martie, începând cu orele 10.30, în Catedrala Arhiepiscopală din București se va oficia Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătoririi duminicii de Lăsata Secului Postului Mare. 

Conform rânduielii Bisericii armene duminica este nu doar o zi a Domnului dar și zi care precede începutul posturilor (pareghentan), exceptând Postul Crăciunului. Pareghentan este nu doar o zi de lasată a secului, de început de post, dar și o zi de sărbătoare, de bucurie și fericire, de binecuvântare. Este o frumoasă aducere aminte a minunatelor vremuri când primii oameni trăiau fericiți în rai,când ,,omul se afla la loc de cinste, fiind creat pentru a fi stapân tuturor făpturilor văzute, plante și animale, sub cerul strălucitor, pe pământul plin de roade și binecuvântat de Dumnezeu” (Sf. Grigor Datevați).

Lăsata Secului reamintește starea de fericire îndemnându-l la meditație spre a se pregăti pentru a regăsi starea pierdută  și a se reîntoarce către viața cea fericită, către Dumnezeu.

De Lăsata Secului Postului Mare (pun pareghentan) începe postul de 40 de zile, după exemplul Mântuitorului care a postit și s-a rugat 40 de zile în deșert. De-a lungul acestui post credincioșii se pregătesc trupește și spiritual pentru a întâmpina Praznicul Învierii și a se împărtășii cu Trupul și Sângele Domnului. Postul este o perioadă de pregătire, de autoanaliză și purificare, iar însoțit de rugăciune și fapte bune  î-l poate ridica pe credincios la starea de vrednicie necesară pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

Încă din cele mai vechi timpuri Lăsata secului era o zi de bucurie, sărbătorită în cadru festiv, cu jocuri, cântece, întreceri și carnavale și bineînțeles cu mese bogate pregătite pentru toți membrii familiei reunite cu acest prilej.

Conform canoanelor Bisericii armene în sâmbăta dinaintea acestei duminici  în toate bisericile cortina cea mare a Sf. Altar se închide pe toată durata postului, până la slujba din ajunul Învierii. Cortina se deschide doar în zilele sărbătorilor Întâmpinarea Domnului, Bunavestire (dacă aceste sărbători se nimeresc în această perioadă), dar și cu prilejul sărbătorilor Intrarea în temnița Sf. Grigore Luminătorul, a Floriilor și în Joia Mare.

După săvârșirea Sfintei Liturghii se va da citire Hrisovului Patriarhal de binecuvântare al Sanctității Sale,  Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, adresat Uniunii Armenilor din România cu prilejul aniversării a 25 de ani de la  înființare. După rostirea cuvăntului de învățătură, PS Episcop Datev Hagopian, va înmâna acest Hrisov Președintelui Uniunii Armenilor din România Varujan Vosganian.Toți cei prezenți se vor ruga apoi pentru odihna sufletelor celor care  au trudit pentru crearea și dăinuirea acestei organizații, rămânând astfel în amintirea tuturor.

Evenimentele desfășurate sub cupolele Catedralei vor fi urmate de un cocktail, organizat de comitetul de femei prin binecuvântarea conducerii Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, cu prilejul marcării acestei tradiționale sărbători.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România