Mihai Stepan Cazazian

11 septembrie 2022 | Hramul bisericii Sfintei Cruci din Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Duminică, 11 septembrie, enoriași armeni din Suceava și Botoșani, alături de prieteni români sau de alte nații, s-au reunit la biserica Sfintei Cruci din Suceava, pentru a celebra hramul ei.

            La Suceava, acest hram este echivalent sărbătorii florilor. Comunitatea confecționează o ghirlandă frumoasă, cu diverse flori de sezon, pe care preotii Torkom Mandalian și Yeznik Torgomian a binecuvântat-o.

            Aceste flori sunt folosite la vreme de restriște, când e furtună sau când sufletul e copleșit. Florile se presară lângă lumânarea de Paște și se rostește rugăciunea ”Hayr mer”. Cei care nu mai sunt susțineau că aceste flori sunt miraculoase. După slujbă, fiecare și-a ales câteva flori, care vor fi fost puse la icoane, ca un semn al speranței.

            Speranța e dată de oameni, îndeosebi. Ei continuă să frecventeze biserica, să ajute, să se sprijine, să găsească consolare în clipe grele, să se bucure cât timp sunt în viață. Căci Crucea nu este doar sfințită prin patimile Domnului, ci și prin fiecare dintre noi, în numele Domnului.

            De cinci sute unu ani, biserica Sfintei Cruci și turnul ei din cartierul armenesc al Sucevei străjuiesc nu doar edificii, ci și suflete. Discretă, totuși impunătoare, albă, înconjurată de pomi și flori, definește peisajul vechii urbe. E un reper stabil, un focar de spiritualitate și cultură și un loc în care îți afli pacea.

            Mulțumim Domnului pentru bucuria de a ne fi revăzut!

Suceava, 2022