Mihai Stepan Cazazian

10 Martie / VARTANANȚ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

miniatură reprezentând bătălia de la Avarayr

miniatură reprezentând bătălia de la Avarayr

 

Cu această denumire este cunoscută sărbătoarea Sf. Vartan Mamigonian și a celor 1036 de martiri care s-au jertfit pentru țară și credință în anul 451, în războiul  contra Persiei Sasanide. Au murit ca martiri pe câmpia de la Avarair iar de atunci pomenirea lor an de an simbolizează și pomenirea tuturor eroilor neamului armenesc care s-au jertfit pentru patrie și credință de-a lungul veacurilor.

În anul 449 regele Yazekert al  Persiei încearcă să impună popoarelor din zona Caucazului (armeni, georgieni și aghvani) religia imperiului persan, credința zoroastră. Ca răspuns la această încercare a regelui persan clerul și nobilii armeni  strânși la o mare adunare în orașul  Artașat , avându-l în frunte pe Catolicosul Hovsep. Nu au lipsit Vartan Mamigonian, sparapet (comandant al armatei armene) și Vasak Siuni, marzpan (guvernator ) al Armeniei, reprezentanți ai unor vechi și renumite familii nobiliare armene.Vartan era chiar descendent pe linie maternă, din familia Sf. Grigore Luminătorul, fiind nepot al Marelui Catolicos Sahak I-ul. Cei strânși la această adunare au refuzat cu toții să se supună poruncii regelui persan, trimițându-i acestuia o scrisoare în care au prezentat  și explicat frumoasele  învățături ale religiei creștine și statornicia lor în credință.

În primăvara anului 451 o imensă armată persană de aproape 200.000 de ostași, condusă de Mușkhan Niusalavurt, pătrunde în  Armenia pentru a impune cu forța voința regelui lor. Înfruntarea decisivă are loc pe malul râului Dăghmut, în câmpia de la Avarair .În ceasul înserării  s-a lăsat liniștea pe câmpia acoperită de morți și răniți iar apele râului erau roșii de sângele vitejilor. 1036 de armeni și-au pierdut viața alături de bravul lor conducător Vartan Mamigonian, învrednicindu-se însă prin jertfa lor de viața cea veșnică  în Hristos.Vartan Mamigonian, Khoren Khorkhoruni, Artak Paluni, Hămaiak, Nerses, Vahan, Tagiat, Gareghin, nobili și orășeni, preoți  și țărani au stropit cu sângele martiriului lor pământul strămoșesc, au murit dar credința lor a biruit.

Prin jertfa eroilor armeni  creștinismul ramâne  în continuare religia acestui popor, ramăne în sângele lor, trăsătură de căpătâi a caracterului nației armene, moștenire neprețuită pentru generațiile viitoare.

Sărbătoarea  Vartananț este praznuită în fiecare an  în ultima zi de joi dinaintea duminicii de început al Postului Mare. Sărbătoarea nu este prăznuită în ziua de 26 mai, ziua când a avut loc bătălia de la Avarair, pentru că  încă de la început s-a împământemit obiceiul de a-i pomeni pe Sfinții Vartananț  în această zi de joi, zi rânduită încă din sec IV ca zi de rugaciune pentru alți eroi armeni care conduși tot de un Mamigonian,Vace Mamigonian. S-au jertfit tot în lupta contra perșilor în anul 337.

Sărbătoarea este respectată cu sfințenie de armenii de pretutindeni, cu recunoștința pentru toți eroii neamului dar și cu bucurie pentru toți barbații care nu au alt nume rânduit între cele ale altor sfinți din calendar. Sf. Vartan este, la fel ca Sf. Sarchis și Sf. Ghevorg, ocrotitor al oștenilor și al luptătorilor pentru credință și neam.

Sărbătoarea  Vartananț va fi marcată prin Sfânta Liturghie care va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din București și în celelalte biserici de pe cuprinsul Eparhiei, joi 10 martie începând cu orele 10:15.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România