Redactor

10 ani de la uciderea locotenentului Gurghen Markarian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

gurgen-margaryan

 

La 19 februarie 2004, locotenentul azer Ramil Safarov (pe atunci în vîrstă de 26 de ani) îl ucidea, cu lovituri de topor, pe locotenentul armean Gurghen Markarian (25 de ani). Amîndoi se aflau la Budapesta pentru cursuri de limbă engleză desfășurate în cadrul programului Parteneriat pentru pace al NATO. Crima a șocat, la vremea sa, opinia publică. Dar poate și mai mult a șocat trimiterea criminalului în Azerbaidjan, 8 ani mai tîrziu.

Procesul ce a urmat arestării lui Safarov a scos la iveală detaliile macabre ale abominabilei crime: fără să aibă incidente directe, nici măcar verbale, cu cei doi colegi de cursuri armeni, Gurghen Markarian și Haik Makucian, Safarov își propune să-i omoare pentru simplul motiv că erau armeni. Mobilul crimei a fost, după cum Safarov însuși o mărturisea în timpul procesului, ura față armeni și dorința lui de a-i omorî pînă la unul. Declarații lipsite de orice urmă de regret ce întăreau intenția criminală demonstrată de cruzimea omorului: Safarov îl omoară în somn pe Gurghen Markarian cu 16 lovituri de topor, aproape decapitîndu-și victima, după care încearcă să-l ucidă și pe Makucian, care însă dormea într-o altă cameră, a cărei ușă Safarov o găsește încuiată. Viața lui Makucian este salvată de colegul său de cameră lituanian care îl oprește pe armean să deschidă ușa – încă buimac de somn – la auzul urletelor azerului. Poliția ungară, chemată de colegul de cameră al victimei, ofițerul ungur Balázs Kuti, îl arestează pe Safarov înainte de a comite și a doua crimă. “Era fericit, ca și cum terminase o treabă importantă”, spunea despre Safarov, imediat după crimă, Balázs Kuti care a asistat șocat la măcelărirea lui Gurghen Markarian.

În fața unor asemenea evidențe, la 13 aprilie 2006 justiția ungară îl condamnă pe Ramil Safarov la închisoare pe viață, fără posibilitatea de apel înainte de 2036.

Extras din articolul semnat de Vartan Martaian și publicat în Ararat ( vezi mai mult pe http://www.araratonline.com )

4 Responses to 10 ani de la uciderea locotenentului Gurghen Markarian

 1. Krikor February 20, 2014 at 7:09 pm

  Un criminal ridicat la rangul de erou national. Aeasta este adevarata fata a Azerbaudjanului.
  Unde este Comunitatel Europeana care trmbiteaza “Derpturile Omului”
  Acesta este oare exmplul de unmanitate???

 2. Cristina February 21, 2014 at 11:44 pm

  Umanitatea si drepturile omului sunt reduse la tacere cand banul vorbeste. Sau, pe romaneste, interesul poarta fesul…

 3. Tabriz February 28, 2014 at 4:37 pm

  Din pacate incepem sa semanam voua – eroizam fapte care nu sunt deloc eroice.

 4. Cristina March 2, 2014 at 6:38 pm

  E bine ca suntem de acord in privinta faptului respectiv – nu a fost de loc eroic. Fiecare interpreteaza cum vrea. Si cine ce fapte eroizeaza, este “yorunda”, dupa cum ziceti voi….