10 ani cu “Golden Apricot”
“Cinematografia joacă un rol foarte important în educaţia şi dezvoltarea unui individ. Prin acest festival tinerii din Armenia au început să se intereseze mai mult de cinematografie, iar misiunea Vivacell MTS faţă de “Caise de aur” nu se limitează doar la semnificaţia cinematografică. Acest festival este foarte important în consolidarea locului special al Armeniei pe harta culturală”, – a afirmat zâmbind Ralph Yirikian, directorul general al sponsorului Vivacell MTS.
Festivalul internaţional de film de la Erevan „Golden Apricot/Caise de aur” ajuns la a 10-a ediție, s-a desfășurat în perioada 7–14 iulie. Festivalul a fost înființat în 2004 de către regizorul Harutyun Khaciatryan, directorul de programe al festivalului, Mikayel Stamboltsyan şi directorul artistic, Susanna Harutyunyan, susținuți de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii al Republicii Armenia și Fondul de întrajutorare pentru dezvoltare culturală.
Însă, înainte de începerea festivalului, pe 24 mai, la Ministerul Culturii a avut loc o conferinţă de presă la care au participat Ministrul culturii, Hasmik Poghosyan, Ralph Yirikian director general Vivacell MTS, directorul festivalului, Harutyun Khaciatryan, directorul de programe al festivalului, Mikayel Stamboltsyan şi directorul artistic, Susanna Harutyunyan.
“Festivalul “Caisa de aur” este una din cele mai bune realizări ale Armeniei independente“, – a spus Ministerul de Cultură, Hasmik Poghosyan. “Ne bucură, de asemenea, numărul spectatorilor. Dacă în primii ani aveam doar 3000 de spectatori, astăzi numărul lor a ajuns la 50.000-60.000. În 2013 au venit aproape 1150 de cereri din 94 de ţări pentru participarea la festival. Însă din păcate publicul nostru nu este foarte bogat. Este format mai mult din oameni de cultură, intelectuali. De aceea am încercat să diminuăm prețul biletului ca oamenii să aibă posibilitatea să cumpere bilet pentru vizionarea celor mai bune filme. Totuşi, sunt foarte mulțumit, căci avem spectatori”, – a subliniat H. Khaciatryan şi a continuat, că festivalul devine un fel de club al elitelor din cinematografia internaţională, deoarece numărul de oaspeţilor celebri este din ce în ce mai mare.
Cu alte cuvinte, “Caisa de aur” a devenit un loc nu doar pentru a prezenta filme interesante, ci şi un prilej pentru întâlniri şi cunoaşteri noi. Ba mai mult, al 10-lea festival de film a fost promovat de către mass-media atât armenească, cât şi internaţională, cum ar fi canalele de TV “Euronews”, “Sight and sound”, “Культура”, “The National” etc.
Dar a sosit ziua de 7 iulie şi deschiderea festivalului de film “Caise de aur” atât de aşteptată. Au fost invitaţi cineaşti de primă mînă, regizori, actori, critici de film populari, cum ar fi Krzysztof Zanussi, Godfrey Reggio, Jos Stelling, diverşi oficiali, precum şi campionul olimpic de şah, câștigătorul Cupei Mondiale, Levon Aronyan, fondatorul festivalului H. Khachatryan, reprezentantul sponsorului festivalului VivaCell-MTS, Ministrul Culturii, Hasmik Poghosyan şi Primarul Erevanului, Taron Margarian.
Ceremonia binecuvântării caiselor festivalului a avut loc tot pe 7 iulie în biserica Surp Zoravor, iar la Piața Aznavour a avut loc dezvelirea “Stelei” Charles Aznavour, unde oamenii aşteptau cu nerăbdare sosirea marelui cântăreţ și actor armean. De această dată Aznavour a spus cu un zâmbet şiret: “M-au stimat, m-au admirat atât de mult, încât totul s-a schimbat… în afară de înălţimea mea… “.
Imediat după această ceremonie toţi participanţii s-au îndreptat către Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet “Al. Spendiarian”, unde avut loc deschiderea oficială a festivalului, în timpul căreia s-a prezentat un fragment din baletul “Spartacus”, deoarece în acest an s-au aniversat a 110 ani de la nașterea marelui compozitor, Aram Haciaturian. Ministerul Culturii din Armenia, Hasmik Poghosian, a citit mesajul președintelui Armeniei, care spunea că acest festival de film este o modalitate prin care Armenia își poate păstra poziţia în cinematografia internaţională. În încheierea spectacolului a fost interpretat cîntecul “Pentru tine, Armenia” al lui Aznavour urmat de vizionarea filmului regizorului François Truffaut, “Trageți în pianist”(1960), unde rolul principal este interpretat de actorul Charles Aznavour.
Juriul concursului internațional, secțiunea “lung metraj”, a fost prezidată de regizorul maghiar, István Szabó, iar juriul la secțiunea ” filme documentare” de câștigătorul festivalului “Caise de aur” din 2012, renumitul regizor Sergei Loznitsa. Pe parcursul festivalului au avut loc diferite programe ca de exemplu cel cu tema “Jurnalismul cinematografic fără frontiere”.
Aşadar, premiul cel mare “Caisele de aur” 2013 a fost acordat regizorului sârb, Srdan Golubovic pentru filmul “Circles”, Caisele de argint au primit regizorul iranian, Majid Barzegar pentru filmul său “Parviz”, premiul special al juriului a revenit filmului “Undeva în mijloc” (Turcia, Franța, Germania, 2012) Marele premiu la secțiunea “documentar” a revenit regizorului bulgar, Svetoslav Stoyanov pentru filmul “Ultimii piraţi ai Mării Negre“, iar filmul “O lume, care nu este a noastră” de regizorul britanic Mahdi Fleife a primit un premiu special. Caisa de aur secțiunea “Panorama armeană” a fost acordat Mariei Sahakian pentru filmul său “Nu sunt eu”, Caisa de argint a câştigat Lusin Dink pentru filmul “Saroyanland”, iar în cadrul “Concursului de filme de scurt metraj” marele premiu s-a acordat regizorului israelian, Leon Prudovsky pentru filmul “Bine ați venit şi condoleanțele mele” iar premiul special al juriului a revenit regizorilor Lukasz Ostalski pentru filmul “Mamă” şi Elmar Imanov pentru “Leagănul constructorului de sicrie”. Au mai fost acordate premii din partea juriului sau din partea Centrului Cultural Britanic în Armenia.
A fost o ediție încărcată, plină de evenimente, publicul prezent pe parcursul celor șapte zile de festival fiind cu siguranță mulțumit de producțiile cinematografice vizionate. Să ne vedem la a 11-a ediție a deja tradiționalului Festival “Golden Apricot” de la Erevan.
Elena Ciobanyan ( Erevan)