Elena Chobanyan

″Pentru dezvoltarea ştiinţei sunt necesare nu doar salarii bune, ci şi aparatură competitivă care costă mult″.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Shahinyan

Academicianul în științe matematice și chimie Aram Shahinyan, va alege pe acel candidat prezidenţial, care va lua în serios ştiinţa şi cercetarea.

″Starea socială actuală a oamenilor de ştiinţă din Armenia nu este atât de bună. Deşi situaţia financiară a academicienilor este mai bună decât a cercetătorilor, diferențele nu sunt foarte mari. Este adevărat că academicienii, de multe ori, primesc premii speciale pentru munca lor″.

Ce trebuie făcut pentru a dezvolta ştiinţa din Armenia, şi pentru ca oamenii de ştiinţă să nu părăsească ţara?

Academicianul Shahinyan spune că sumele alocate ştiinţei și cercetării, de la bugetul de stat, nu sunt de ajuns, iar sumele venite din domeniul privat nu pot asigura dezvoltarea domeniului. ″În ciuda acestor obstacole, în Armenia sunt rezultate bune. Multe lucrări ştiinţifice se publică în revistele de prestigiu, ceea ce duce la recunoaşterea la  nivel internaţional şi, ulterior, la cooperarea în domeniul respectiv.  Sunt sigur că va veni o zi când toate acestea vor aduce schimbări calitative″, – a afirmat A. Shahinyan.

La întrebarea provocatoare dacă veţi primi o propunere de a lucra în afara ţării, cum veţi proceda, Aram Shahinyan a răspuns, că cei doi copii ai săi sunt şi ei oameni de ştiinţă şi nu se prea plâng de salariul pe care-l primesc. De aceea nu văd motivul pentru care să părăsim ţara. Și a mai adăugat: ″Dacă ai creierul activ, poţi trăi şi aici″.

În momentul de faţă academicianul lucrează într-un domeniu nou al ştiinţei ce studiază structura polimerilor (albumine, care se utilizează în medicină pentru producerea diverselor medicamente şi tratarea unor boli). Şi pentru a-şi realiza proiectul, Aram Shahinyan a creat un grup mic format din 5 cercetători, care lucrează cu o mare plăcere, chiar dacă salariul nu este mare. ″Sper ca în viitorul apropiat situaţia actuală socială să se schimbe în bine″, – a spus academicianul Shahinyan la final.

Elena Ciobanyan

Erevan

 http://www.youtube.com