Mihai Stepan Cazazian

„Ochii din spatele ferestrelor” – o expoziţie inedită la Botoşani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Miercuri, 25 aprilie a.c. în Sala Polivalentă a Muzeului Judeţean Botoşani a fost deschisă expoziţia fotodocumentară „Ochii din spatele ferestrelor”.

Acţiunea a fost organizată de muzeograful Gheorghe Median, Şef Secţie Istorie-Arheologie şi surprinde o parte dintre clădirile reprezentative din oraş dar şi personalităţile care şi-au pus amprenta asupra acestor imobile. Dintre „Ochii din spatele ferestrelor” sunt prezenţi în expoziţie fraţii Ciomac – Christian şi Emanoil, descendenţi ai uneia din cele mai vechi familii de armeni din România.

Christian Ciomac a fost avocat şi om politic, primar al Botoşanilor (1908), senator de Botoşani, director politic al ziarului „Ştirea”, care a apărut în anii interbelici.

            Emanoil Ciomac a fost muzicolog, critic muzical şi scriitor, Profesor de istoria muziciila Conservatorul„Pro Arte” din Bucureşti (1930-1939), directorla Filarmonica„George Enescu” (1945-1947).

Grigore Cerchez este arhitectul armean care a proiectat clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Profesorul Ariton Iacobeanu, de origine armeană, a fost unul dintre cei mai selecţi profesori din Botoşani. Profesor de liceula Liceul„A. T. Laurian”. Bun cunoscător al limbilor franceză, greacă şi latină. A avut preocupări literare şi de traducător. A tipărit manuale, cărţi de gramatică ş.a.

În expoziţia fotodocumentară sunt: Casa Familiei Ciomac în care era găzduit George Enescu ori de câte ori veneala Botoşanisă dea concerte, Teatrul „Mihai Eminescu”, Liceul „A. T. Laurian”, Primăria, Camera de Comerţ.

Înfiinţarea Camerei de Comerţ din Botoşani, Camera de Comerciu, una din primele din ţară, a avut loc la 18 august 1868.

Armeanul Christea Manu (Manea) a fost secretarul-casier al Camerei de Comerţ din Botoşani. Funcţia de preşedinte al Camerei i-a revenit lui Cristea Marinovici care făcea parte din comunitatea armenilor botoşăneni.

Carol Ankele, de asemenea de origine armeană, proprietarul celui mai mare magazin din Botoşani, magazin care-i purta numele, a fost vicepreşedintele Camerei în perioada 1918-1922.

 

Elena Florica Şuster