Redactor

„Cartea şoaptelor“ a fost desemnată Cartea anului 2009

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

CarteaSoaptelor_VV„Cartea soaptelor“, de Varujan Vosganian, este Cartea anului 2009. Într-o ceremonie desfasurata la Clubul Prometheus din Bucuresti, juriul, format din redactori ai revistei „România Literara“ cu sprijinul fundatiei „Anonimul“ si prezidat de presedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a decernat rîvnitul premiu.

Sase volume au fost selectionate pentru premiul Cartea Anului 2009, în valoare de 10.000 de lei: „Orfeu în infern“, al maramureseanului Nicolae Breban; „N. Steinhardt si paradoxurile libertatii“ – George Ardeleanu, „Probleme personale“ – Angela Marinescu, „Medgidia, orasul de apoi“ – Cristian Teodorescu si „Cartea soaptelor“ – Varujan Vosganian. În ultimii doi ani, premiul Cartea Anului le-a revenit lui Mircea Cartarescu (în 2007, pentru „Orbitor“) si lui Eugen Negrici (în 2008, pentru „Iluziile literaturii române“).

Varujan Vosganian a apreciat ca, de fapt, ceea ce ramîne dintr-o lume sînt eroii si poetii. „Daca România a luat Premiul Nobel pentru pamîntul românesc, merita sa-l ia si pentru limba româna“, a spus Varujan Vosganian. O inedita istorie a genocidului din 1915 împotriva armenilor, cu declarat caracter autobiografic, „Cartea soaptelor“ se constituie într-o ilustrare emotionanta a traumei armenilor din Turcia, care au luat drumul exilului, în paginile sale scriitorul evocînd convoaiele interminabile de surghiuniti în cercurile mortii, în desertul Deir-ez-Zor.