Mihai Stepan Cazazian

ȊN AJUTORUL COPIILOR CU NEVOI SPECIALE DIN ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Totul a început acum zece ani cand trei romanahay, Krikor Krikorian, Florina Krikorian şi Jirair Dersarkissian se întâlneau cu un cuplu american, Jason şi Terra Sprague, care reveneau acasă, în Jamestown (New York) de unde erau originari, după o ședere de doi ani în Armenia.

După introducerile de rigoare, i-am întrebat cu ce scop se duseseră în Armenia, la care ei ne-au răspuns că făceau parte din “Peace Corps”, o organizație care are drept scop ajutorarea țărilor în curs de dezvoltare. Jason şi Terra au fost plasați la şcoala de copii cu dizabilități din orasul Gavar, regiunea Gegharkunik (Armenia), cu scopul de a contribui la dezvoltarea fizică si mentală a copiilor cu nevoi speciale iar Terra să predea limba engleză la liceul din oraș.

Vorbind despre proiectul lor, Jason ne-a descris realizările în munca lor de doi ani cu copiii cu probleme locomotorii de la şcoala din Gavar. După ce am început să ne cunoaştem mai bine, Jason şi Terra şi-au deschis sufletul şi ne-au vorbit despre condițiile total neigienice, aproape mizerabile în care trăiau şi învățau cei 61 de copii de la şcoala din Gavar, din care unii erau interni. Acoperişul şcolii era distrus şi ploaia curgea pe pereții clădirii cauzând igrasie, iarna nu aveau căldură şi se încălzeau cu nişte reşouri, nu exista apă curentă decât intermitent, toaletele erau într-o stare deplorabilă, dormitoarele aveau geamuri sparte prin care vântul trecea nestingherit, nu exista o sală adecvată pentru terapia copiilor cu handicap fizic. Nu exista o sala de logopedie şi câte altele.

Continuând discuția ei ne-au spus “ACEȘTIA SUNT COPIII NAŢIUNII VOASTRE, CE PUTEȚI FACE PENTRU EI ?”. Astfel ne-am asumat această nobilă, dar grea misiune de a ajuta copiii cu nevoi speciale din Gavar -Armenia.

Duminica următoare am invitat pe Jason şi Terra la biserica Surp Sarkis din New York unde cuplul american a vorbit conaționalilor noştri într-o armeană perfectă cu accentul specific din Gavar, prezentând situația de facto.

Aşa a început primul nostru apel la enoriaşi care s-a soldat cu un total de $800. Pentru noi o uriaşă bucurie şi succes care ne-a dat curaj, dar aveam un drum greu de parcurs înaintea noastră.

După acest eveniment, Jason şi Terra au călătorit la Los Angeles unde Organizatia RAFFI a romanahaylor din Los Angeles, i-a primit cu căldură şi, în cadrul unui bal, au continuat acțiunea de strângere de fonduri.

Deci, sămânța pusă de Jason şi Terra începuse să încolțească.

Dar micul nostru grup de trei “sufletişti” se confrunta cu două mari probleme:

– A da o formă legală acestei mişcări începută de noi trei.

– A mări numărul de voluntari dornici să ajute copiii cu nevoi speciale din Gavar, Armenia.

Ca formă legală am apelat la organizația “FUND FOR ARMENIAN RELIEF(F.A.R.)”, o organizație de binefacere de prestigiu internațional, înființată după cutremurul devastator din 1988 din Armenia.

Ȋn ceea ce priveşte mărirea numărului de voluntari a micului nostru grup, am început să discutăm cu prieteni şi cunoscuți, astfel că încet dar sigur grupul nostru s-a mărit la 12 şi s-a numit “NEW YORK FRIENDS OF GAVAR SCHOOL”.

Din acest grup fac parte Sona Melkonian (romanahay), Asbed Melkonian (suriahay),Ted şi Marianne Hovivian (amerigahay), Anahid Ugurlaian (romanahay), Vahram Miansian (bulgarahay), Esper Minassian (bolsahay), Arto şi Alina Papazian (bulgarahay).

Cum “unde-s mulți, puterea creste” grupul lărgit a pornit la acțiunea de strângere de fonduri pentru a începe proiecte de renovare majoră a şcolii.

S-a apelat la prieteni, rude, companii, la cunoscuți şi necunoscuți, la oricine care ne putea întinde o mână de ajutor precum şi contribuțiile personale ale membrilor grupului nostru.

Ȋn această acțiune de strângere de fonduri un aport serios l-a adus şi continuă să aducă organizația romanahaylor “RAFFI” din Los Angeles.

Una din membrele grupului nostru, Anahid Ugurlaian (romanahay) a participat la un maraton pentru a strânge fonduri şi a reuşit să contribuie la cauza noastră cu $7000.

Proiectul de renovare şcolii a început cu refacerea acoperişului pentru a preveni ploaia de a mai pătrunde în clădire şi în clase. A urmat instalarea unui lift pentru a transporta cărucioarele pentru invalizii de la parter la etajul 1, căci înainte cărucioarele cu copiii cu probleme locomotorii erau transportate manual de către două femei.

Pentru a facilita transportul copiilor care nu sunt interni, s-a cumpărat un microbuz care a fost transformat din combustie diesel la gaz natural, s-au amenajat: o sală de terapie fizică dotată cu tot echipamentul necesar, o sală de gimnastică, o clasă de logopedie, s-a cumpărat un televizor pentru recreerea copiilor, s-a renovat şi dotat sala de mese şi bucătăria, s-a renovat intrarea şi balconul în interior şi exterior, s-au renovat clasele şi holurile.

Prin urmare, după zece ani de eforturi din partea grupului nostru, a organizației Fund for Armenian Relief, (oficiul din NY şi Erevan) şi a tuturor donatorilor binefăcătorilor Şcoala de Copii cu Handicap din Gavar s-a înfrumusețat ca o floare şi a devenit un mediu propice pentru educație.

Proiecte de viitor

Ȋn clădirea şcolii există şase clase, nerenovate până în prezent nefiind utilizate până acum.

Grupului nostru ni s-a prezentat ideea de a transforma aceste clase într-o şcoală de meserii pentru copiii cu capacități fizice şi mentale normale, absolvenți de scoală gimnazială dar care nu au nici şcoala terminată şi nici o meserie. Perioada minimă de şcolarizare în Armenia este de noua clase primare. Această şcoală va fi deschisă şi copiilor cu handicap dându-le astfel posibilitatea de a se integra în societate, de a deveni maturi responsabili pentru societatea armeană.

Acestă şcoală va da acestor copii oportunitatea de a avea un viitor ca meseriaşi calificați în urmatoărele profesii: coafură şi cosmetică, croitorie, cizmărie, tâmplărie etc.

Proiectul a fost deja înaintat Ministerului Educației şi Guvernului Regional.

Dorim pe această cale să mulțumim tuturor organizațiilor, companiilor cât şi donatorilor individuali care ne-au sprijinit şi continuă să ne sprijine pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale din Gavar -Armenia.

Krikor şi Florina KRIKORIAN

din partea NY Friends of Gavar School

10 ianuarie, 2019

One Response to ȊN AJUTORUL COPIILOR CU NEVOI SPECIALE DIN ARMENIA

  1. Maria Erzian January 16, 2019 at 12:50 pm

    Si, conform celor spuse de Krikor, in septembrie se vor intoarce in Armenia pentru un follow-up al proiectului cu scoala de meserii din cadrul acestei scoli din Gavar. Felicitari lor!