Cristina Popa

Zilele Filmului Armean la Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ZileleFilmului_cluj1Intre 9 si 11 noiembrie, la Casa de Cultura a municipiului Cluj Napoca, au fost organizate Zilele Filmului Armean, ca rezultat al colaborarii dintre conducerea Casei de Cultura, a Ambasadei Armeniei în România si a Uniunii Armenilor din România, Filiala Cluj.

Deschiderea a avut loc luni, pe 9 noiembrie, în prezenta Excelentei Sale, dl Yeghishe Sargsyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, în fata unui public îmbucurator de numeros.

Aceasta prima zi a fost dedicata geniului lui Serghei Paradjanov (Sarkis Paradjanyan), proiectîndu-se doua filme realizate de el: un scurt film documentar despre pictorul armean Hakob Hovnatanyan din sec. XIX si capodopera „Culoarea Rodiei“, din 1968 care trateaza viata lui Sayat Nova, vestit trubadur, cîntaret, poet si compozitor armean din sec. XVIII, într-o maniera unica, neîntîlnita decît la Paradjanov.

„Filmul nu este o biografie obisnuita, de aceea este posibil ca mesajul lui Paradjanov în diferite momente ale filmului sa ne parvina cîteva minute mai tîrziu. Este un film pentru vizionarea caruia trebuie sa fim pregatiti“, a afirmat Excelenta Sa în cuvîntul de deschidere al evenimentului. La deschidere au mai luat cuvîntul, deasemenea si dl. Cristofor Filipas, reprezentantul Primariei municipiului Cluj Napoca, si d-na Azaduhi Varduca-Horenian, artist plastic si sufletul comunitatii armene locale.

Marti, pe 10 noiembrie, au fost proiectate filmele „Armenopolis“ si „Paralele încurcate“.

„Armenopolis“ este un film documentar despre orasul fondat de armeni, odinioara numit Armenopolis, actualmente Gherla, aflat în inima Transilvaniei. Filmul a fost realizat de catre Azaduhi Varduca-Horenian, în anul 2005.

Filmul ce a urmat, „Paralele încurcate“, este o coproductie Armenia-Franta-Norvegia, regizata de Rouben Gasparyan, în 2009. Actiunea filmului se desfasoara pe doua planuri narative ilustrînd doua perioade diferite. Legatura o reprezinta nasterea personajului principal – fiica si moartea personajului secundar – mama. Destinul acestor doua personaje a fost inspirat de o întîmplare reala din viata unui soldat armean care se afla în Norvegia în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si de experienta personala a regizorului.

Pe 11 noiembrie s-au vizionat documentarul „Strunga“ si filmul artistic „Ararat“.  „Strunga“ este un film documentar despre orfelinatul din România începutului de secol XX, care a adapostit si îngrijit 198 de orfani armeni supravietuitori ai Genocidului armean, de-a lungul existentei sale de 3 ani (1923-1926). Acest film a fost realizat de catre redactia Ararat în colaborare cu Studioul 2M, si a fost regizat de catre Cadri Abibula si Mihai Stepan-Cazazian.

Seara de miercuri, dar si întregul eveniment, au fost cît se poate de bine completate si încheiate cu filmul artistic „Ararat“, o coproductie Canada/Franta din anul 2002, regizata de Atom Egoyan. în distributie figureaza Charles Aznavour, Arsinee Khanjyan, sotia regizorului si, nu în ultimul rînd, Christopher Plummer. Filmul are la baza evenimentul istoric reprezentat de rezistenta desfasurata în orasul Van, în timpul Genocidului armean din 1915. Utilizînd tehnica ”filmului în film” (sînt prezente secvente ilustrînd cît se poate de autentic tragedia armenilor), regizorul trateaza în acest film impactul uman în conexiune cu evenimentele istorice tragice si tototdata analizeaza natura adevarului prin reprezentarea sa în arta.

Programul fiecareia dintre cele 3 zile a fost armonios deschis cu un scurt documentar despre Erevan, capitala Republicii Armenia.

Pe aceasta cale dorim sa multumim Ambasadei Republicii Armenia în România, Casei de Cultura si Primariei municipiului Cluj Napoca si Uniunii Armenilor din România pentru sprijinul acordat.

Dorim, deasemenea, sa ne exprimam si speranta ca aceste Zile ale Filmului Armean vor deveni un eveniment anual, speranta împartasita si de scriitorul si istoricul Sergiu Selian, în mesajul sau citit de d-na Varduca la deschiderea evenimentului.

ZileleFilmului_Cluj_2

  •  
  •  

3 Responses to Zilele Filmului Armean la Cluj