Mihai Stepan Cazazian

Turcia va înființa un organism independent pentru „evenimentele din 1915”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Turcia intenționează să creeze un organism civil independent, responsabil pentru „gestionarea acuzațiilor cu privire la incidentele din 1915”, conform instrucțiunilor președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, a scris marți ziarul turc Hürriyet.

Ziarul a declarat că decizia de a crea un astfel de organism a fost luată săptămâna trecută la ședința Consiliului Superior Consultativ al Președinției.

Noua abordare a genocidului armean din 1915 a fost de fapt pe agenda guvernului de când Senatul Statelor Unite a adoptat o rezoluție prin care numea evenimentele un genocid armean, dar discuția despre această problemă a fost întârziată de epidemia de COVID-19 din Turcia.

Membru al Înaltului Consiliu de consultare al președinției, Cemil Çiçek [negaționist notoriu] și consilierul prezidențial Seyit Sertçelik, care au prezentat propunerea, au afirmat că Turcia nu are nicio instituție direct implicată în studierea „acuzațiilor de genocid”.

Aceștia au remarcat că ministerele importante au intervenit atunci când a fost necesar, dar nu există o politică și o strategie generală care să abordeze eficient acuzațiile.

Consilierii au mai spus că lobby-ul turcesc are în vedere o politică de schimbare a alegațiilor de genocid în crime împotriva umanității și vor publica un raport pregătit în colaborare cu cinci universități turce.

Noul organism va ține cont de dimensiunile culturale, istorice și juridice ale „alegațiilor despre genocidul armean” și se va concentra doar asupra problemei, dar nu va avea legături directe cu guvernul sau statul, s-a spus la încheierea ședinței.

Consiliul de Securitate Națională al Turciei (MGK) a fost responsabil pentru tratarea chestiunii genocidului armean până în 2015, însă Centrul de Cercetări Istorice al Primului Ministru s-a ocupat de acest aspect după inroducerea unui amendament. Cu toate acestea, instituția nu a funcționat, după ce Turcia a renunțat la postul de prim-ministru, după un referendum care a vizat unele schimbări constituționale, în 2017.

  •  
  •  

5 Responses to Turcia va înființa un organism independent pentru „evenimentele din 1915”

  1. Pingback: Dr Taner Akçam subliniaz? necesitatea INSTITU?IONALIZ?RII CERCET?RILOR asupra Genocidului Armean | araratonline.com