Mihai Stepan Cazazian

SUCEAVA / Bunicul comunităţii a plecat dintre noi…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Comunitatea armenească din Suceava deplânge mutarea la cele veşnice a celui care a fost

ANDREI AVEDIC GHEORGHIU,

cel mai longeviv şi reprezentativ armean al comunităţii, iubitor de naţie şi de Dumnezeu, care s-a simţit acasă deopotrivă în Suceava şi

în S.U.A., acolo unde a emigrat în anul 1970 împreună cu familia sa.

Născut Kevorkian în anul 1921, orfan de mamă la şapte ani – mama sa, Ana, se odihneşte în cimitirul armenesc din Botoşani -,

domnul Gheorghiu a fost unul dintre copiii ocrotiţi în orfelinatul armenesc din Suceava, întemeiat în anul 1907 şi susţinut din toată inima de toată comunitatea (copiii locuiau la familiile armeneşti din Bucovina).

A fost unul dintre stâlpii trainici ai comunităţii, muncind cu drag pentru comunitatea din Suceava, depunând mari eforturi, în tăcere, pentru oameni şi Dumnezeu.

A furnizat informaţii nepreţuite despre comunitatea armenească interbelică a Bucovinei, despre oameni, locuri şi întâmplări.

Scrisorile sale, pline de savoare, arătau un lucru de netăgăduit: dorul de Bucovina, de casa natală, de Hagigadar şi credinţa în Maica Domnului de la Hagigadar.

Familia Andrei Avedic și Maria Gheorghiu în anul 1985

A fost un exemplu de trăinicie sufletească, luptător, cinstit, familist şi credincios. A dorit ca comunitatea să continue să păstreze ce are, să repare, să întreţină. Să nu înstrăineze sub nicio formă!

Era bucuros că complexul Sfintei Cruci de la Suceava va fi restaurat, la iniţiativa comunităţii.

Nu vă vom uita niciodată, domnule Gheorghiu!

Odihnă veşnică!

Comunitatea armenilor bucovineni

Suceava, 17 februarie 2019

  • 43
  •  

One Response to SUCEAVA / Bunicul comunităţii a plecat dintre noi…