Mihai Stepan Cazazian

Scrisoare primită de la un cititor: GENOCIDUL ARMEAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A monument with the inscription at its base, "To the Memory of the the 1,500,000 Armenians who were Massacred during the Genocide in 1915" is seen in a square in Decines

Pe 24 aprilie 2015 se împlinesc 100 de ani de când una din cele mai abominabile fapte petrecute în lume, omorârea a 1.500.000 de armeni de către turci, așteaptă recunoașterea de facto a tragediei. „Metz Yeghern” în traducere „Marele Rău” mai este cunoscut și sub numele de „Genocidul uitat”. Și într-adevăr așa pare. Pasivitatea unor armeni față de cele întâmplate își spune cuvântul. Zilele trecute una din cele mai importante instituții europene, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a decis că negarea genocidului armean este un fapt ce poate fi negat, întrucât s-ar nega dreptul persoanei la opinie. Nu același lucru se aplică în cazul altei crime împotriva umanității, Holocaustul. Justificarea deciziei curții se bazează pe faptul că genocidul armean nu a fost recunoscut pe plan internațional de o instanță judecătorească, și deci nu este o infracțiune penală, așa cum a fost cazul cu Holocaustul.

” Genocidul este un concept legal foarte strict definit. Este însă dificil de a demonstra “, a declarat instanța de judecată . Mai multe agenții de presă și ziare de prestigiu din întreaga lume au relatat cele întâmplate, dar, este un mare dar, nu au adoptat o poziție pro sau contra. Acest fapt spune foarte multe despre cum stăm cu recunoașterea genocidului.

Scriu aceste rânduri oripilat de cele dispuse de CEDO, care s-ar putea chiar să aibă fundament juridic, și mă gândesc la tragedia îndurată de niște oameni pentru simplul fapt că erau armeni. Am simțit nevoia să scriu aceste rânduri, deși famila mea nu a avut de suferit, întrucât era stabilită pe teritoriul actual al României înainte de anul 1800, pentru că simt necesitatea de a protesta față de o mare nedreptate care se aduce poporului armean. Cum reacționează comunitatea armeana din România? Cum reacționează conducerea comunității armene din România? Mai este cazul să spun că România nu a recunoscut , încă, genocidul armean? Deci, ce facem? Mi-a ajuns la urechi un zvon, că s-ar fi constituit o comisie de comemorare a genocidului la nivelul comunității din România. Poate primul lucru pe care ar trebui să-l facă comisia ar fi acela de a se adresa Parlamentului României și a solicita poziția acestuia față de genocid.

Cu amar în suflet al dumneavoastră,

Gabriel Antonie Lazarovici

  •  
  •  

3 Responses to Scrisoare primită de la un cititor: GENOCIDUL ARMEAN