Mihai Stepan Cazazian

Saxofonistul Garbis Dedeian va fi premiat, de ziua lui, pentru cariera sa dedicată jazzului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Saxofonistul Garbis Dedeian care pe 24 aprilie împlinește 60 de ani va primi Premiul muzicii de jazz, din partea revistei Actualitatea Muzicală,  pentru cariera sa dedicată jazzului.

Premiile revistei Actualitatea Muzicală, ajunse la a 29-a ediţie consecutivă, vor fi decernate  miercuri, 24 aprilie 2019, ora 12 în Aula Palatului Cantacuzino.

Născut în data de 24 aprilie 1959 la Bucuresti, Garbis Dedeian  este compozitor si saxofonist  de jazz.

A urmat cursurile muzicale la sectia pian a Liceului de muzica nr.1 din București și la Scoala Populara de Arta (clarinet) – compozitie si orchestratie cu Richard Bartzer, urmand ca la varsta de 18 ani, in anul 1977 sa debuteze in cluburile de jazz ale vremii din capitala, cluburi precum Mihai Eminescu si Ateneul Tineretului.

În anul 1979 participă  cu Big Band-ul Centrului Universitar București condus de G. Margarint la Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar in 1981 apare cu grupul ,,Jazz Club 303’’ in cadrul aceluiasi festival.

Un an mai tarziu, in 1982, Dedeian Garbis participa cu cvartetul la festivalul de Jazz de la Sibiu unde obtine locul 2, fapt care consacra si incepe astfel colaborare cu formatia ,,Vilmani’’, formatie cu care participa la festivalurile de la Mamaia, la concertele concurs ,,Melodia anului’’. Face inregistrari radio, Tv si la Electrecord, iar in perioada 1982-1989 participa la toate festivalurile si manifestarile din tara si inregistreaza impreuna cu Alexandru Andries, Mihai Stepan si formatiile Metropol.

In 1984 este desemnat de critica de specialitate din tara ca fiind saxofonistul numarul doi al tarii, după regretatul Dan Mandrila.

In 1986 deschide cu cvartetul propriu clubul de jazz Nord situat in incinta Hotelului cu acelasi nume.

Revista internationala Jazz Forum il numeste ,,The Young Lion’’ al saxofonului in Romania, astfel ca din anul 1990, Garbis Dedeian incepe sa sustina concerte si peste hotare si tot in acest an inregistreaza cu fratele sau Capriel Dedeian albumul cu muzica armeneasca ,,Carun-Carun’’.

2 Responses to Saxofonistul Garbis Dedeian va fi premiat, de ziua lui, pentru cariera sa dedicată jazzului

  1. Cristian Ghetz April 24, 2019 at 4:54 pm

    Bravo Garbiseag,
    Felicitari

  2. BERTY April 24, 2019 at 5:50 pm

    BRAVOOO !!! Respect si consideratiune pt. fratii DEDEIAN !!!