Mihai Stepan Cazazian

Sărbătoarea armenilor din Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Din Ziarul Făclia de Cluj aflăm că la sfîrşitul săptămînii trecute a fost mare animaţie în centrul municipiului Gherla. De această dată, în Piaţa Libertăţii s-a vorbit mai mult în limba armeană, comunitatea de aici (renumită şi peste hotare) sărbătorindu-l pe Sfîntul Grigore Luminătorul în cadrul tradiţionalei întîlniri anuale a locuitorilor de această etnie din urbea transilvană. Vechiul Armenopolis a îmbrăcat straie de sărbătoare, în frunte cu primarul Ovidiu Drăgan, care şi-a primit oaspeţii. Dintre aceştia îi amintim pe: Ambasadorul Armeniei la Bucureşti – Excelenţa Sa dl  Hamlet Gasparian şi preşedintele Uniunii Armenilor din România, dl Varujan Vosganian, invitaţi de onoare la festivităţile organizate cu această ocazie. A fost prezent dl. Adam Sarkissian, preşedinte al  Autoguvernării Armenilor din Ungaria. De asemeni la Primăria din Gherla a avut loc o întîlnire între primarul Ovidiu Drăgan şi Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei în România. Domnia sa a fost însoţit de senatorul Varujan Vosganian, Ioan Esztegar, din partea filialei Transilvania a UAR şi Bergi Margarian, secretar general al UAR. În cadrul discuţiilor domnul ambasador a propus ca oraşul Gherla să se înfrăţească cu un oraş din Armenia.

Slujba de la Biserica Armeano-Catolică din centrul oraşului a fost oficiată de preotul paroh Szakacs Endre, iar Cuvîntul Domnului a fost rostit de preotul Gabor Zoltan din localitatea Frumoasa (Harghita). Sărbătoarea a fost onorată şi de Episcopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi Gyorgy. Au  evoluat corul bisericii şi solistele  Kirkosa Julia şi Molnar Annamaria (ambele de la Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca), precum şi Bezjian Antranik de la Opera de Stat din Erevan (Armenia). Întîlnirea armenilor de la Gherla s-a încheiat cu o masă comună la care au participat peste 200 de invitaţi.

Lansarea Cărţii Şoaptelor


Curtea parohiei armene din Gherla a găzduit, sîmbătă, 19 iunie 2010,  prezentarea romanului “Cartea şoaptelor”. În prezenţa unei numeroase asistenţe, Varujan Vosganian a prezentat romanul său, vorbind despre felul în care “Cartea şoaptelor” oglindeşte tradiţiile armeneşti.

Autorul a fost prezentat de către Ioan Esztegar, vicepreşedinte al Uniunii Armenilor din România pentru Transilvania. La sfîrşit Varujan Vosganian a oferit autografe.

FOTO MONTAJ

La primărie

Procesiunea

În prim plan primarul oraşului Gherla, Ovidiu Drăgan şi Ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian

Episcopul Romano-Catolic de Alba Iulia dr.Jakubinyi Gyorgy

Lansare Cartea Soaptelor

Masă comună la Parohia armeano-catolică

  •  
  •  

4 Responses to Sărbătoarea armenilor din Gherla