Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață Haig Keșkerian, ultimul cafegiu din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Cred că unii din noi am fost, măcar o data, pe strada Grigore Manolescu la nr. 16, undeva pe lîngă Piața 1 Mai,  pentru a cumpăra cafea  de la un bătrînel simpatic. Haig Keșkerian, pentru că despre el este vorba, ne-a părăsit zilele acestea.

Era ultimul cafegiu armean din București…

Într-un interviu publicat acum cîțiva ani el spunea :

“Am învățat să prăjesc [cafeaua] de la tata, de mic. M-am născut cafegiu, tata avea prăvălie când m-am născut eu, eram al treilea copil. În ultimii 50 de ani sau 60 de ani am fost responsabil la un magazin de cafea al Alimentarei, cum se spunea, de stat. Am venit cu sculele de la tata, Dumnezeu să-l ierte, și am deschis magazin de cafea la catedrala Sf. Iosif. Am stat acolo vreo 20 de ani, am deschis prin ’58. Apoi 20 de ani am fost la Brezoianu nr. 15, vizavi de Gambrinus, tot la stat. Și acolo am avut clienți foarte deosebiți: mari scriitori, mari sculptori, mari pictori, mari profesori, mari doctori. Erau toți, veneau la mine la cafea. Mi-aduc aminte cu plăcere și de Tudor Mușatescu, care ședea acolo aproape, pe Luigi Cazzavillan. Venea cu familie, eram așa … era frumos, era bine, dar a trecut, acum am îmbătrânit și de vreo 20 de ani vând cafea aici, vizavi de 1 Mai și e greu … dacă ai 88 de ani, e mai dificil. Dar totuși nu te lași, îți dai curaj și mergi înainte…”

Gh. Florescu Haig Keskerian și nepoata lui

la Centrul Cultural Armean în 8 iunie 2012.

 

În urmă cu 5 ani ne-am întîlnit cu el și cu un alt cafegiu, Gheorghe Florescu, la Centrul Cultural Armean într-o seară memorabilă la care ne-am delectate cu o cafea.

Ultimul cafegiu va fi înmormîntat mîine, 5 decembrie, la orele 12 la Cimitirul Armenesc din București.