Mihai Stepan Cazazian

PARLAMENTUL ROMÂNIEI / Cuvântul deputatului Nicolae Bacalbașa (PSD) la dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 12 Octombrie – Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene ( 24 septembrie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Domnilor colegi,

Cultura nu poate fi exclusivistă şi naţionalistă. Cultura este totdeauna cumulativă şi îmbogăţită prin contribuţii multiple.

Totuşi, acest eveniment şi această lege pe care vrem să o votăm au o semnificaţie mult mai profundă. Şi avem o lecţie uluitoare de învăţat de la colegii noştri armeni. Şi anume, au înţeles că limba înseamnă identitate.

Şi credinţa a fost, în secolele IV-V, conjugată cu elementul lingvistic naţional. Este un element uluitor de construcţie a identităţii. Să ne amintim ce lupte a avut Gheorghe Lazăr când a încercat să introducă în religia ortodoxă din Ardeal limba română şi cât era să plătească de greu. Până la urmă a trebuit să treacă Carpaţii.

Şi, ca atare, cred că ne aflăm în faţa unui moment semnificativ, de contribuţie a elementului etnic armean la identitatea românească.

Şi aş vrea să amintesc că, din câte ştiu eu, niciodată armenii – care au venit aici într-un moment de restrişte, care, din păcate, n-a fost recunoscut internaţional ca genocid, deşi a fost genocidul pur – nu au trădat şi nu au vândut Ţara Românească.

Eu, cel puţin, nu ştiu.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)

  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *