Mihai Stepan Cazazian

MESAJUL PREMIERULUI NIKOL PASHINYAN CU OCAZIA ÎMPLINIRII A 30 DE ANI DE LA POGROMUL DE LA BAKU

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Stimați compatrioți,

Astăzi cinstim amintirea nestinsă a victimelor masacrelor armenilor din capitala Azerbaidjanului, Baku, ale purificărilor etnice și deportărilor în masă. Acum 30 de ani comunitatea internațională a fost martoră și a condamnat masacrarea populației armene din Baku.

Ca urmare a politicii de represiune și purificare etnică dezlănțuită după crimele de la Sumgait, din comunitatea armeană din Baku, ce număra 250 de mii de oameni, în anul 1990 mai rămăseseră doar 35-40 de mii de suflete, în mare parte oameni în vîrstă și lipsiți de ajutor. Soarta lor urma să fie și mai cruntă. Sute de morți, schilodiți și dispăruți fără urmă, zeci de mii de refugiați: cu aceasta s-au soldat masacrelor antiarmenești de la Baku ce au durat circa o săptămână.

Armenii din Baku nu reprezentau nicio amenințare pentru Azerbaidjan, pentru autoritățile sau forțele politice ale țării. Voiau doar să trăiască acolo unde s-au născut ei și strămoșii lor. Cu toate acestea erau priviți de către Azerbaidjan drept o amenințare numai din pricina apartenenței lor etnice.

La Baku armenii au locuit veacuri la rând și i-au imprimat acestui oraș o reală trăsătură multiculturală. În secolul al 19-lea au avut o contribuție deosebită în punerea bazelor și dezvoltarea industriei petroliere. Este inestimabil aportul armenilor la dezvoltarea orașului și în perioada sovietică.

La 30 de ani după evenimente, în Azerbaidjan nu există nici o urmă de respect și compasiune față de victimele masacrelor antiarmenești. Acele câteva voci, care au avut curajul să amintească chiar și în creații literare de tragedia abătută asupra armenilor din Baku, au fost țintuite la stâlpul infamiei și declarate în mod oficial trădătoare.

În Azerbaidjan chiar și astăzi masacratorii care s-au răfuit cu oameni neajutorați sunt așezați în rândul eroilor, iar crimele comise de aceștia sunt considerate drept o pagină glorioasă a luptei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Din păcate, trebuie să observăm că cele trei decenii trecute nu au fost pentru Azerbaidjan o perioadă de reevaluare, regret și dorință de împăcare. În acest timp am fost martori încercării de exterminare a populației armene din Arțah, eliberării și glorificării ucigașului Ramil Safarov, torturării și uciderii cu cruzime a bătrânilor neajutorați dintr-un sat de graniță din Arțah, în aprilie 2016. În Azerbaidjan armenofobia a devenit politică de stat și crez.

Dragi compatrioți,

Astăzi ne exprimăm recunoștința tuturor forurilor internaționale și parlamentelor care au răspuns și au documentat aceste evenimente, condamnându-le și aducându-le în văzul lumii.

Plecându-mi capul în memoria victimelor noastre nevinovate, declar cu toată răspunderea: nu vom mai permite noi încercări de exterminare sau deportare a armenilor. Republica Armenia, Republica Arțakh și armenii din întreaga lume își vor uni întregul potențial pentru asigurarea dreptului poporului armean la existență și dezvoltare pașnică în patria sa istorică, inclusiv în Arțakh.