Mihai Stepan Cazazian

Interviu “NABUCCO NU ESTE O PIEDICĂ PENTRU RELAȚIILE ROMÂNO-ARMENE”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

images

 

 Domnule Vosganian, cum apreciați relațiile economice româno-armene?

România și Armenia au strînse legături diplomatice. România a fost prima țară care în 1991 a recunoscut rezultatele referendumului pentru independența Armeniei. Dacă nu luăm în calcul țările din fosta URSS, România a fost primul stat străin care în decembrie 1991 a încheiat cu Armenia un acord interstatal. Dintre țările Europei de est, România a fost prima care și-a deschis o ambasadă în Armenia. După aceasta noi am depus eforturi ca să fie semnate toate acordurile necesare legate de economie, cultură sau alte domenii. Astfel că relațiile diplomatice sînt foarte bune. Însă legăturile economice nu corespund potențialului. Comerțul între cele două țări se ridică la doar cîteva milioane de euro și trebuie depuse eforturi pentru dezvoltarea relațiilor.

Ce măsuri aveți în vedere în acest sens?

În acest scop m-am întîlnit ieri cu primul ministru al Armeniei, Tigran Sarksian, precum și cu ministrul transportului și telecomunicațiilor, Gaghik Beglarian, care răspunde de funcționarea comisiei interguvernamentale. Eu am propus anumite măsuri concrete, de exemplu desfășurarea în iunie la Erevan a sesiunii comisiei economice interguvernamentale (ultima sesiune a avut loc în ianuarie 2011). Profitînd de acest prilej poate fi organizat un forum economic pentru ca oamenii de afaceri să se întîlnească și să discute. Apoi poate fi organizat în România un forum economic pentru investitorii armeni. Trebuie acordată o mare atenție dezvoltării turismului, credincioșii români pot vizita Armenia, întrucît, așa cum Ierusalimul are importanța sa, și Hor Virap are importanța sa, putînd deveni loc de pelerinaj pentru credincioșii români. Cred că și pentru armeni va fi interesant să viziteze o țară a cărei comunitate armeană este cea mai veche din Europa și are un vast și valoros patrimoniu. Celălalt țel al nostru este stabilirea unei legături aeriene directe între România și Armenia, sau poate a unei legături maritime. Astăzi se poate ajunge la Erevan doar prin Praga, Viena sau Varșovia, dar legătura directă este foarte importantă pentru relațiile economice. De asemenea, România este interesată să importe tuf armenesc sau alte tipuri de piatră. Ca membră a Uniunii Europene, România poate susține Armenia pentru încheierea a unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. România esta gata să încheie și un acord bilateral de liber schimb.

Toate aceste propuneri au fost acceptate, iar primul ministru Tigran Sarksian, amintind de vizita sa în România, și-a reafirmat invitația făcută premierului nostru [Victor Ponta] de a vizita Armenia.

România este parte a proiectului “Nabucco”. Acest lucru nu înseamnă oare că România dă întîietate dezvoltării legăturilor sale economice cu Azerbaidjanul?

“Nabucco” nu este o piedică pentru relațiile româno-armene, care sînt foarte strînse și tradiționale. Nu aș dori să dezbat chestiunea “Nabucco” în contextul relațiilor interstatale româno-armene, iar aici nu există contradicții. În legătură cu vizita mea în Armenia pot spune că ecourile sînt foarte pozitive.

Dumneavoastră v-ați născut și ați crescut în România, iar de curînd ați publicat Cartea șoaptelor. Ce va împins să vă întoarceți la rădăcini?

O asemenea carte trebuia scrisă de un armean din Diasporă, întrucît acesta știe mai bine ce înseamnă pierderea patriei. Dumneavoastră ați crescut aici și nu aveți acest sentiment, în fiecare zi senină puteți vedea Araratul. Pentru noi este mai greu, iar în Cartea șoaptelor acest dor se află în fiecare pagină. Să privim și dintr-o altă perspectivă, cu toții trăim într-o patrie, avînd în vedere melancolia, victimele, țelurile de viitor. Patria noastră teritorială este Armenia, dar avem și o altă mare patrie, unde cu toții sîntem împreună. Din acest motiv nu fac nici o diferență între un armean din Diasporă, din Karabagh sau din Armenia.

Nu vizitați Armenia pentru prima dată. Observați schimbări?

Erevanul s-a schimbat mult. Dar între Erevan și provincie diferențele sînt mari. Erevanul a devenit mai luminos, am observat că oamenii frecventează mult restaurantele și cafenelele. Aeroportul este într-adevăr foarte frumos și nu poate fi comparat cu cel întunecos și mic din 1991, cînd am venit prima dată la Erevan.

Interviu realizat de Samvel Avakian

http://news.am

  •  
  •  

10 Responses to Interviu “NABUCCO NU ESTE O PIEDICĂ PENTRU RELAȚIILE ROMÂNO-ARMENE”