Mihai Stepan Cazazian

Festivalului „Garabet Ibrăileanu” / S-AU DECERNAT PREMIILE UNIUNII SCRIITORILOR PENTRU CRITICĂ LITERAR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Adrian G. Romila

În prezenţa lui Varujan Vosganian, vicepreşedinte al USR, au fost decernate premiile pentru critică literară 2017 ■ premiul pentru debut a fost atribuit pietreanului Adrian G. Romila ■ Premiul Opera Omnia a ajuns la Iaşi, la profesorul universitar Ioan Coman.

În cea de-a treia zi a Festivalului Garabet Ibrăileanu, organizat de Uniunea Armenilor din România, care s-a bucurat de prezenţa primvicepreşedintelui Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian, au fost decernate, la Roman, premiile pentru critică literară 2017. La festivitate a fost prezent şi Ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Sergey Minasyan, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Geo Popa, preşedintele filialei Bacău a USR, Dumitru Brăneanu etc. Varujan Vosganian a făcut un laudatio pentru criticul care a primit Premiul Opera Omnia, Ioan Coman, o mare personalitate a culturii române contemporane. „A fost într-o vreme şi director al Teatrului Vasile Alecsandri şi, ulterior, al Teatrului Luceafărul din Iaşi. Dacă este să vedem cîte opere critice a scris acest om, vă garantez că a scris peste 1001, ca în Şeherezada. Dar vă asigur că aceste articole constituie o cronică completă a literaturi române contemporane. E vorba despre prestigioase tomuri de critică literară, despre poezia contemporană, despre proza contemporană. Dascăl, cronicar, prieten al sciitorilor, membru în diverse jurii ale unor concursuri literare, director de teatru, se intersectează, cel puţin a treia oară cu Grabet Ibrăileanu, pentru că a fost şi editor al acestuia. A luat şi un premiu literar pentru acest lucru. Premiul acordat este însă, cel mai important premiu naţional pentru critică literară – Opera Omnia, care se acordă domnului profesor Ioan Coman“, a spus Varujan Vosganian.

Premiul pentru debut în critica literară a plecat la Piatra Neamţ, fiind atribuit tînărului Adrian G. Romilă, care scrie şi proză şi ţine o rubrică de cronică în Convorbiri Literare. În partea a doua a festivităţii de decernare a premiilor din cadrul Festivalului Naţional Garabet Ibrăileanu, aflat la prima ediţie, au fost acordate şi cele pentru aforisme, care au constat în trofee şi bani. Din juriul festivalului, care a studiat 36 de manuscrise de aforisme intrate în finală, au făcut parte scriitorul Lucian Strochi şi dramaturgul Valeriu Butulescu. Premiul special al juriului a fost acordat lui Mircea Oprea, de la Botoşani. Premiul I pentru aforisme a fost adjudecat de preotul Cornel Paiu, preşedintele Asociaţiei culturale Clepsydra Roman. Premiul II i-a fost atribuit poetului romaşcan Mircea Bostan, iar cel de al treilea profesoarei Eva Lazea, tot din Roman. Trofeele pentru aceste premii au fost realizate de artistul plastic pietrean Mircea Răsvan Ceacâru. Preşedintele Uniunii Armenilor din România, sucursala Roman, Dr.Emanuel Nazaretian, sufletul festivalului concurs, a acordat şi Trofeul Festivalului „Garabet Ibrăileanu” scriitorului Prof. Dr.Lucian Strochi, pentru întreaga contribuţie la susţinerea etniei armenilor.

Flora Ordean  Monitorul de roman/Neamț   22 mai 2018

 

  • 6
  •  

7 Responses to Festivalului „Garabet Ibrăileanu” / S-AU DECERNAT PREMIILE UNIUNII SCRIITORILOR PENTRU CRITICĂ LITERAR