Redactor

ENERVĂRILE DOMNULUI REGEP TAYYIP ERDOGAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                                                                FAB82F33-6669-4456-BDE1-09FF83BF8005_mw1024_n_s

Iată-ne ajunși la Episodul  3  al  serialului ”Aventurile Premierului turc Erdogan”. De astă dată l–am  găsim pe  Domnul Prim Ministru Erdogan  la   Strasbourg, unde  a ținut o memorabilă cuvântare în Consiliul Europei . Spunem ”memorabilă” deoarece domnia sa a dorit ca printr-o singură apariție să rezolve mai multe din problemele care îl irită . Prima problemă pe care atacat-o a fost reținerile pe care le manifestă Uniunea Europei pentru acceptarea Turciei  în  acest  mult râvnit organism, considerând  că performanțele economico – financiare precum și ”reala ”democrație promovată  de țara sa, care poate fi exemplu pentru multe țări membre al U.E. sunt argumente  covârșitoare care pledează pentru urgentarea acceptării Turciei în U.E. În continuare domnul Erdogan știind sau simțind că Franța este una din țările care manifestă opoziție mai intransigentă, pentru aderarea ei s-a gândit că un atac mai direct asupra acestei țări nu ar strica și a șarjat  pe tema intoleranței religioase care ar domni în Franța,unde populația musulmană ar fi persecutată dând ca exemplu interzicerea pentru elevele musulmane purtarea în școli a broboadei. Nu s-a sfiit de asemeni să atace și o parlamentară franceză care îi pusese o întrebare incomodă  despre democrația și libertățile religioase din Turci.

După aceste teribilisme care nu au impresionat pe nimeni Erdogan s-a gândit că anul 2014 este unul electoral în Turcia și nu ar strica cu această ocazie să facă  puțină campanie electoral și s-a adresat de la tribuna Consiliului Europei la toată suflarea turcească cu un apel ”cald și patriotic”.

Acum când scriem aceste rânduri, suntem în preajma Crăciunului și a ”Ignatului” când tot creștinul se îndestulează cu ”pomana porcului” de aceea  ne-am amintit de o vorbă din popor (slăbiciunea mea proverbele)  : ” Se dă mare dar are purceaua moartă în coteț”  cam așa stau lucrurile și cu domnul Erdogan, căci tocmai când zicea că poate sta liniștit după ce dejucase un complot imaginar al militarilor împotriva sa și după ce îi pusese la punct pe aroganții din Uniunea Europeană,poliția și procuratura din Turcia fac marea greșeală să aresteze tocmai acum în preajma alegerilor, peste 50 de persoane acuzate de deturnare de fonduri ,corupție și spălare de bani,toții fiind apropiați ai primului ministru Erdogan și membri marcanți al AKP adică al  partidului domniei sale. Așa numai pentru curiozitatea dvs. menționăm numai pe unul dintre cei arestați:  Suleiman Aslan Directorul executiv al Băncii de Stat, ceilalți sunt cunoscuți oameni de afaceri  unii dintre ei  pentru  a nu fi implicați direct își foloseau ca interpuși fii.

Au vrut și ei bieții oameni să ciugulească câțiva  petro-dolarii dintre cei aruncați ca o ploaie de aur asupra Turciei, de șeicii din Golf,le ieșea și lor de o baclava mai mare,dar se pare că poliția și alte organe ale statului (poate chiar militarii)  nemulțumite de tendințele dictatoriale tot mai evidente ale lui Erdogan,i-au tras o cacialma ( cuvânt luat din limba turcă ). După arestările respective, în lipsa lui Erdogan care se pare că tocmai îi mustra pe Europeni, a ieșit la rampă vice-premierul turc Bulent care a considerat că ”se asistă la o campanie planificată de denigrare a guvernului dar că vor accepta concluziile justiției”. Puțin mai târziu premierul Erdogan l-a contrazis pe vice și a afirmat că” Nu vom accepta aceste manipulări ale poliției care sunt niște operațiuni murdare” și a ordonat demiterea șefilor poliției.

O altă problemă care-l sâcâie grav pe premierul turc,este schimbarea de atitudine a liderului islamic turc Fethullah Gulen trăitor ca exilat  la New York și care a fost artizanul aducerii și menținerii la putere al lui Erdogan. În prezent fostul Imam și-a retras complet sprijinul  și consideră că Erdogan are un comportament de autocrat și promovează o politică antidemocratică în țara sa. Modificarea sentimentelor Imamului din America nu ne surprinde și nici nu ne par ciudate,de fapt asta dovedește că așa cum era de prevăzut ”unchiul Sam” este tot mai deranjat de ifosele de mare lider islamic independent ale premierului Erdogan.

Ce va ieși până la urmă din ciulamaua asta turcească, încă ne abținem să facem previziuni,  deși noi cam bănuim care va fi finalitatea, dar nu vă spunem ca să menținem suspansul acestui serial ce pare să fie ceva mai palpitant decât ”Suleiman Magnificul” .

        Sevag Hairabetian

 

  • 4
  •  

32 Responses to ENERVĂRILE DOMNULUI REGEP TAYYIP ERDOGAN