CREDINȚĂ / ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI a fost serbată cu mare fast la biserica SF. CRUCE din Burgas (Bulgaria)

Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Loctiitor al Eparhiei armene din Bulgaria, P.S Episcop Datev Hagopian, pe 14 septembrie a.c. a plecat în vizită pastorală în Bulgaria, la Burgas pentru a participa la hramul Bisericii și a oficia ceremoniile dedicate sărbătorii Înălțarea sf. Cruci.

Duminică, 15 septembrie, la orele 11:00, P.S. Episcop Datev Hagopian împreună cu coslujitorul P.C. Preot Pohos Micaelian și dascălii, au oficiat sf. Liturghie în biserica SURB KHACI.

P.S. Episcop în predica Sa adresată enoriașilor prezenți a expus taina Cruci, subliniind în special: ,,Pentru noi crucea semnifică calea mântuirii și a păși pe acea cale înseamnă să fim mereu gata de sacrificii pentru Hristos, sacrificii care purifică spiritul uman și-l transformă. Sf. Paul spune că pentru noi cei mântuiți, Crucea este puterea Divină, de fiecare dată când ne închinăm, punem peceta crucii asupra noastră, simțim puterea prezentă a lui Iisus în viața noastră. Noi credem în puterea Crucii, deoarece Hristos Si-a vărsat sângele pe Cruce pentru salvarea noastră, pentru răscumpărarea noastră. Puterea salvatoare a crucii întotdeauna a fost prezentă și astăzi continuă să fie în crearea statului armean, pavăză -n apostiolatul nostru pentru păstrarea identității noastre armene. Secole de a rândul prin semnul sf. Cruci am biruit nunumai răul invizibil, ci și pe toți inamicii și cotropitorii care au dorit să nimicească poporul armean. Dar cum Iisus nu a rămas pe cruce ci a Înviat, așa și poporul armean prin sf .semn al Domnului a renăscut din cenușă și a înviat ca popor ales al Domnului. Astăzi trebuie să ne adresăm utmătoarele patru întrebări și să încerăm să răspundem la ele: cine suntem? De unde venim? Ce trebuie să facem? și unde mergem? Noi suntem urmașii lui Iisus, popor ce merge pe calea Domnului, venim din rai, din locul nașterii noastre, și ca adevărați creștin trebuie să facem bine, să ne rugăm unii pentru alții, chiar și pentru cei ce ne blestemă, și dacă facem toate astea, ne vom reîntoarce la locul nașterii, în rai. Taina sf. Cruci ne ajută să înțelegem toate acestea și cu cinste să pășim pe calea crucii pentru ca să ajungem la mântuire. Crucea este cheia vieții noastre cu care se vor deschide toate ușile. Noi trebuie să rămânem credincioși acelei cruci pe care străbunii noștri cu toată inima, sufletul, chiar cu prețul vieții au ocrotit-o și ne au transmis-o nouă, pentru ca și noi, la rândul nostru, să o predăm generațiilor viitoare cu aceeași mândrie spre păstrare și ocrotire. Străbunii noștri au străbătut un drum presărat cu spin pentru apărarea sacralităților noastre, deci, nici noi să nu fim indiferenți față de toate valorile pentru care și -au dat viața martirii noștri, s-a vărsat sânge, au fost curmate multe destine, pentru care poporul nostru a parcurs calea crucii, dar totodată cu viziunea învierii și la un viitor luminos, cu visul unui stat independent și puternic sub cupola Bisericii Apostolice Armene’’.
P.S. Episcop apoi a sfințit patru icoane și Madaghul, a dăruit un frumos acoperământ pentru Potir și a mulțumit P.C preot, membrilor comitetului eparhial și parohial, delegaților eparhiali, tuturor organizațiilor armene, statului Bulgar, enoriașilor prezenți și le-a urat putere de muncă și ocrotire divină spre slava Bisericii și a comunității armene locale.
Biroul de presă al Eparhiei Armene din România
