Mihai Stepan Cazazian

COVID-19 / Patrick Devedjian, o personalitate a comunității armene din Franța, a decedat răpus de coronavirus

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Spitalizat din 25 martie, diagnosticat pozitiv cu Covid-19, Patrick Devedjian , fost ministru și președinte al consiliului departamental Hauts-de-Seine a decedat  sâmbătă noapte.

Avocat de profesie, fost ministru, fost deputat pentru cel de-al 13-lea district Hauts-de-Seine din 1986 până în 2017,  fost primar în localitatea Antony (departamentul Hauts-de-Seine), din 1983 până în 2002, Patrick Devedjian a fost ales consilier departamental în 2004, apoi președinte al Consiliului departamental în 2007.

Patrick Devedjian a deținut mai multe funcții guvernamentale:

– În primul rând, în calitate de ministru delegat responsabil pentru libertățile locale (2002-2004) a fost  atașat de crearea unui cadru legislative pentru autonomia autorităților locale și a contribuit la realizarea  legii Actului II de descentralizare.

– Apoi, în calitate de ministru delegat pentru industrie (2004-2005), a lucrat în special la liberalizarea pieței telecomunicațiilor.

– Și, în sfârșit, în calitate de ministru a lucrat împreună cu prim-ministrul la Planul de redresare a economiei franceze (2008 – 2010),  în urma crizei financiare mondiale.

Patrick Devedjian a fost administrator al Muzeului Louvre și vicepreședinte al Societății  Prietenilor (Muzeului) Louvre.  Este autorul mai multor cărți. Din 2016, a avut o rubrică periodic  în ziarul l’Opinion.

Angajat în viața comunității armene din Franța, de unde provenea, Patrick Devedjian a militat în special pentru recunoașterea politică a Genocidului armean de către Turcia. De asemenea, se află în spatele revizuirii parlamentare, după opt ani de la prima încercare nereușită de către stânga, a unui proiect de lege prin care Franța recunoaște, în 2001, existența Genocidului armean. Vezi discursul său în Adunarea Națională  din 18 ianuarie 2001. ( aici)

Cu douăzeci de ani mai devreme, în 1985, Patrick Devedjian a descris drept „rezistență” acțiunile Armatei Secrete Armene de Eliberare a Armeniei (ASALA)  care a comis mai multe atacuri, între 1975 și 1983, cu scopul de a impune recunoașterea genocidului armean de către Turcia și comunitatea internațională. El a fost și avocat pentru unii membri ai ASALA.

Căsătorit din 1969 cu Sophie Vanbremeersch, a avut patru fii, Thomas, François, Arthur și Basile și zece nepoți.

Patrick Devedjian «A fost un spirit liber care a vrut întodeauna să gândească dreapta (politică) în nuanțe și în complexitatea ei» a scris actualul șef de stat, Emmanuel Macron, în omagiul adus fostului om politic.

  •  
  •  

One Response to COVID-19 / Patrick Devedjian, o personalitate a comunității armene din Franța, a decedat răpus de coronavirus