Mihai Stepan Cazazian

Boris Johnson și înaintașul său turc, Ali Kemal

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

După cum se știe noul  lider  ales al Partidului Conservator, Boris Johnson, a devenit prim ministrul Marii Britanii, după demisia din funcție a Theresei May. În vârstă de 55 de ani, Johnson s-a născut la New York și are dublă cetățenie, britanică și americană iar stră-străbunicul său patern, Ali Kemal, era turc.

Deși presa turcă publică cu mândrie genealogia noului prim ministru britanic totuși sunt cîteva date din biografia lui Ali Kemal care, mai degrabă, ar fi în favoarea…armenilor. Dacă putem să spunem așa !

Ali Kemal a fost jurnalist și politician în perioada Imperiului Otoman. A fost timp de trei luni ministru de interne în guvernul Damat Ferit Pasha, în 1919 și a  ocupat la un moment dat și portofoliul ministerului Educației.

Kemal with his wife, Winifred Brun (Photo: Wikimedia Commons)

S-a născut în 1867 în Imperiul Otoman. În timpul călătoriilor sale, el a întâlnit-o în Elveția  pe Winifred Brun, cu care se căsătorește la Londra în 1903. Din cauza viziunilor sale liberale  este nevoit să plece din Imperiul Otoman în timpul sultanului Abdul Hamid al II-lea.

În 1909 s-a întors și este  ales parlamentar pe listele Partidului Uniunii Liberale, editând ziarul İkdam. În această perioadă a fost persecutat și acuzat de “conspirație cu armenii”, așa că a trebuit să se autoexileze, a doua oară, în Anglia  unde la sfârșitul anului 1909, soția sa Winifred a dat naștere unui fiu, Osman Wilfred Kemal. La scurt timp după naștere, soția lui a murit de febră de purpură. Ei mai aveau o fiică pe nume Selma. Kemal a rămas cu soacra sa Margaret Brun ( născută Johnson) și cu copiii săi până în 1912, când s-a reîntors în Imperiul Otoman și se căsătorește din nou. A doua sa soție a fost Sabiha Hanım, fiica unui pașă otoman. Au avut un fiu, Zeki Kuneralp, care s-a născut în octombrie 1914.

În acei ani, Ali Kemal a condamnat masacrele armenilor din timpul Primului Război Mondial și a cerut ca persoanele responsabile să fie urmărite penal.

La 4 noiembrie 1922, Kemal a fost răpit din frizeria  hotelului  Tokatliyan din Istanbul și  transportat în partea anatoliană a orașului cu o barcă cu motor pentru a fi dus, apoi, la Ankara unde i s-a intentat un proces în baza unei acuzații de trădare. În timpul călătoriei a fost interceptat la İzmit de Nureddin Pasha, comandantul primei armate, aliniat cu Mustafa Kemal “Atatürk”. Kemal este  linșat de o bandă organizată de Nureddin cu bastoane, pietre și cuțite și spânzurat de un copac. Capul lui a fost zdrobit cu măciuci și a fost ucis cu pietre. Așa cum a descris personal Nureddin lui Riza Nur,  în drum spre Lausanne unde urmau să aibă loc  negocierile de  pace cu aliații, “corpul său plin de sânge a fost ulterior spânzurat cu un epitaf pe piept, pe care se putea citi “Artin Kemal ” schimbându-i numele într-unul armenesc ca o umilință finală.

Interesant că în prefața volumului 1915- Genocidul Armean semnat de  Hasan Cemal (ziarist și scriitor turc ) autorul este asemuit cu Ali Kemal pentru atitudinea sa în favoarea armenilor chiar dacă  este nepotul lui Cemal pașa, unul dintre membrii Junilor Turci, inițiator și organizator al Genocidului. ( vezi araratonline.com)

Oare Boris Johnson, ca urmaș al  politicianului Ali Kemal, a înțeles de ce a murit înaintașul său ?