Elena Ciobanyan

Atenție cu mesele de sărbători ! Sfaturi de la nutriționistul Vardanuș Petrosian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Vardanush Pet.

La 13 ianuarie armenii sărbătoresc Revelionul, pe stil vechi , iar masa este plină de mâncăruri colorate şi gustoase la fel ca pe 31 decembrie. Însă pentru a afla ce trebuie să facem ca să ne ferim de neplăceri în urma amestecului de mâncăruri și cum să ne păstrăm sănătatea, am vorbit cu nutriționistul internaţional, gastroenterologul, profesor la Universitatea de Medicină din Erevan, Vardanuş Petrosian.

 

 

INTERVIU

 

Autor: Doamnă Vardanuş, cum trebuie să ne hrănim de sărbători ca  să nu avem probleme, să nu ne intoxicăm?

Vardanuş: Pentru că de Anul Nou se pregătesc multe salate şi, în general, mâncăruri de tot felul, trebuie să folosim ingrediente cît mai proaspete, să ne ferim mai ales de smântână, ouă, ce se păstrează multă vreme. Deci, intoxicațiile au loc în cazul consumului de conserve, abuzului de alcool, băuturilor pline de coloranți etc., iar pentru a ne feri de acestea, trebuie să le consumăm cu grijă.

Autor: Ce alte pericole mai există în această perioadă?

Vardanuş: În afară de intoxicații oamenii se îngraşă cu 2-3 kg. Dar nu trebuie să ne îngrijorăm foarte mult pentru aceasta, deoarece nu este ceva cronic și se poate rezolva. Trebuie să nu amestecăm mâncărurile, de exemplu dulciurile cu carne. Infecţiile toxice de multe ori au loc din cauza alimentelor vechi, expirate. Primele semne ale întoxicării sunt diareea, febra, slăbiciunea și durerile de cap. Folosiţi mai mult fructe şi legume, pentru că ele conţin vitamine, minerale, care sunt extrem de importante pentru organism.

 

Deși astăzi, din păcate, multe fructe conțin substanţe chimice cu scopul de a le prelungi perioada de păstrare se recomandă să fie spălate foarte bine sau să mîncăm  fructe uscate, fără zahăr, 4 porţii pe zi (400 g). Folosiţi, de asemenea, produse lactate, căci acestea au Ca, vitamine (A, B, C, D), proteine.

 

Autor: Vă rog cîteva cuvinte despre cariera dvs.

Vardanuş: În 1996-1998 am terminat rezidențiatul la Universitatea de Medicină din Erevan, apoi am urmat cursuri în mai multe ţări, cum ar fi la Centrul de gastroenterologiei din Moscova, în 2010 am primit certificatul de specialist, care privește problemele de obezitate (SCOPE). Tot în acel an am primit certificatul internaţional de studiu pe acelați domeniu de la Cambridge, Marea Britanie.  În  2008-2010 m-am recalificat la CentrulViva-Mayr din Austria. Din 2004 sunt membru al grupului de experţi DAFNE, ş.a.m.d.

 

Deci, ar fi bine să ne amintim, că lactatele conţin în cantităţi mari grăsimi saturate şi colesterol, care sunt periculoase pentru sănătate. Acestea pot duce la acumularea colesterolului în sânge, creşterea tensiunii arteriale și dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Iar pentru a evita aceste boli,  ar fi bine să preferăm produse lactate cu conținut scăzut de grăsime.

Nu trebuie să vă feriţi de mâncăruri gustoase, iar pentru pierderea kilogramelor dansaţi și bucuraţi-vă de sărbători.

Elena Ciobanyan

  •  
  •  

0 Responses to Atenție cu mesele de sărbători ! Sfaturi de la nutriționistul Vardanuș Petrosian