Mihai Stepan Cazazian

ANIVERSARE / 150 de ani de la nașterea eroului național Gral. Andranik Ozanian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
SONY DSC

Bustul generalului Andranik din curtea Catedralei Armene din București

 

Andranik Toros Ozanian (în armeană: Անդրանիկ Թորոսի Օզանյան) sau Zoravar Andranik (n. 25 februarie 1865 – d.31 august 1927) a fost un general de armată și luptător pentru libertate armean. Este considerat un erou național de către poporul armean.
S-a născut în Shabinkarahisar, parte a Armeniei sub ocupație otomană (în prezent, provincia Giresun din Turcia). După ce și-a pierdut soția și fiul la o vârstă fragedă, s-a înrolat în mișcarea armenească pentru libertate din Imperiul Otomanși a fost membru în numeroase partide politice. Andranik a participat în Războiul Balcanic între 1912-1913. După ce a fost arestat și încarcerat, a petrecut o perioadă de vreme în Istanbul.

În timpul primului război mondial, a participat în Campania Caucazului și a fost numit general al unităților voluntare armenești din cadrul armatei rusești. A participat la 20 de ofensive în urma cărora și-a câștigat faimă dând dovadă de un deosebit curaj și aplicând tactici de luptă eficace în înfrângerea adversarilor. A fost ofițerul de comandă al trupelor armenești voluntare care au ajutat mișcarea de rezistență Van să preia controlul orașului Van, în 6 mai 1915. El a fost de asemenea și comandantul batalionului care a preluat comanda orașului Bitlis de sub ocupația otomană.

După declarația de independență a Republicii Armenia, Andranik a organizat și luptat în unități de voluntari pregătite să se apere împotriva ofensivei armatei otomane. Activitatea acestor unități a fost concentrată în zona de frontieră între Imperiul Otoman și Republica Democrată Azerbaidjan în Karabah, Zanghezur și Nahicevan. În anul 1919, Andranik a părăsit Armenia ca să evite participarea sa la lupta pentru putere din noua republică. Andranik Ozanian a trăit timp de 18 ani în orașul Fresno (California), până la moartea sa, care a avut loc la 31 august 1927.

Sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Andranik_

Medalia realizată de Banca centrală a Armeniei cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea generalului Andranik

10997364_577269315742069_1931883951348591724_n

  •  
  •  

One Response to ANIVERSARE / 150 de ani de la nașterea eroului național Gral. Andranik Ozanian