Admin

Agresarea patrimoniului. Suceava, intre modernizare si riscul degradarii iremediabile a monumentelor istorice – Turnul Rosu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Turnu_RosuLucrarile de reabilitare a retelelor de apa si canalizare (în unele zone, se realizeaza în paralel cu cele de termoficare), care brazdeaza urbea în lung si-n lat, au înaintat în zona de vest a orasului, pe strada Armeneasca, pîna în apropierea celui mai vechi turn medieval al Sucevei: Turnul Rosu.
Biserica Sf. Simion si turnul clopotnita, care dateaza din anul 1513, sînt supuse acum unor agresiuni care pot provoca degradari iremediabile.

Pe strada Armeneasca se lucreaza intens

Pe strada Armeneasca (veche Ulita Armeneasca pomenita în documente înca din anul 1591) din Mahalaua Armenilor, strada pe care mai exista cîteva case despre care Nicolae Iorga spunea (cu opt decenii în urma) ca „au acoperisuri de sindrila, cu stîlpi formînd o balustrada la fatada…case varuite, cu ferestre mici patrate, frumos rînduite“ ce „alcatuiesc un sir de cladiri model“, se lucreaza intens.
Chiar la capatul strazii, acolo unde, în dreptul Turnului Rosu, s-a fixat, cu cîtiva ani în urma, un limitator de înaltime pentru autovehicule, circula acum autobasculante si camioane care aduc conducte sau transporta pamîntul excavat.

Turnul Rosu

Turnul clopotnita al Bisericii Sf. Simion (ctitorie atribuita armeanului Donig, închinata Sf. Simion Dzerun – Simion cel Batrîn, care dateaza din anul 1513) are o înaltime de 28 de m.
Clopotele din Turnul Rosu aveau o sonoritate deosebita datorita procentului  ridicat de argint din compozitia bronzului din care au fost turnate.
Se spunea ca atunci „cînd trage clopotul Filipos de la Sf. Simeon, sa tot mori“.
La începutul veacului al XVI-lea, Biserica Sf. Simion cu turnul clopotnita marcau limita superioara a cartierului armenesc din vatra orasului, cartier care, asa cum consemneaza documentele, avea o ulita pietruita, podita cu „calapod“.

„Un obiectiv cu risc de prabusire în caz de cutremur“

Cu cîtiva ani în urma, atunci cînd expertii restauratori au început lucrarile de consolidare a Bisericii Sf. Simion, acestia semnalau faptul ca Turnul Rosu „este un obiectiv cu risc de prabusire în caz de cutremur“.
Antreprenorul Mihai Bradu, care efectueaza lucrarile de consolidare, spunea ca s-au facut expertize si simulari pe calculator care au indicat ca turnul nu rezista la un cutremur de 5 grade pe scara Richter.
Mai mult decît atît, trepidatiile produse de autovehiculele care circulau chiar pe la baza turnului si vibratiile de rezonanta produse de sunetul clopotelor contribuiau la accentuarea riscului de prabusire a acestuia.

Picamere, excavatoare si camioane grele agreseaza perimetrul bisericii, cu precadere turnul clopotnita

Desi s-au facut demersuri pentru întreruperea circulatiei în zona, acest lucru n-a fost posibil.
S-a limitat însa circulatia, fiind permis doar accesul autovehiculelor mici si s-a interzis utilizarea clopotelor din turnul bisericii.
în prezent însa picamere, excavatoare si camioane grele agreseaza perimetrul bisericii, cu precadere turnul clopotnita.
Daca Biserica Sf. Simion a fost deja consolidata, iar acum se lucreaza la învelirea cu tabla a turlei, Turnul Rosu (la care nu s-au facut înca interventii), constructie din caramida îmbatrînita, friabilizata, este expus riscului degradarii iremediabile.

„Sînt într-adevar probleme, dar cum s-ar putea rezolva situatia?“

Asa cum spune arhitectul Viorel Blanaru, din cadrul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Suceava, „exista riscuri si noi am solicitat sa se lucreze cu cel mai mic picamer si sa se foloseasca utilaje cu tonaj cît mai redus, dar la asemenea lucrari nu se poate sapa cu lingurita. Turnul ar fi în pericol daca trepidatiile ar fi permanente, pe o perioada mai lunga de timp, astfel încît structura sa între în reverberatii“.
„Sînt într-adevar probleme – a recunoscut el – dar cum s-ar putea rezolva situatia? A te opune modernizarii orasului ar însemna sa atragi oprobriul cetatenilor“.

Tiberiu COSOVAN

  •  
  •  

2 Responses to Agresarea patrimoniului. Suceava, intre modernizare si riscul degradarii iremediabile a monumentelor istorice – Turnul Rosu