ADEVARUL.RO / Povestea tragică a lui Tigran Nazarian, tânărul care a învins în instanţă aroganţa Ministerului Sănătăţii, dar a câştigat prea târziu medicamentul salvator
Tigran Nazarian, un tânăr de 25 de ani din Bucureşti, diagnosticat cu cancer la rinichi în urmă cu doar câteva luni, s-a stins săptămâna trecută, în plin război cu Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Tânărul a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, medicamentul pe care cele două autorităţi ar fi trebuit să i-l pună la dispoziţie gratuit, însă n-a mai apucat să ia decât o doză din tratament.
Până în luna mai a acestui an, Tigran (cetăţean român de naţionalitate armeană) n-a avut niciun motiv să creadă c-ar avea vreo problemă. Primul simptom care avea să-l îngrijoreze a fost o durere de picior, pe care medicii care l-au consultat iniţial au pus-o pe seama celor câteva kilograme în plus.
“Am fost cu el la Spitalul Floreasca, la Urgenţe minore. I s-au făcut nişte radiografii şi au zis că nu are nimic. El fiind uşor supraponderal, i-au spus că ar trebui să slăbească. Mai târziu, am aflat de la un alt doctor că pe radiografiile care i s-au făcut acolo, se vedea, totuşi, că are o tumoare pe rinichi. Dacă interveneau atunci, erau riscuri mai mici de metastază”, povesteşte, pentru „Adevărul“, Vahe Hovakimyan, vărul lui Tigran.
Cumpitul diagnostic, de cancer la rinichi, i-a fost pus câteva săptămâni mai târziu, în timpul unei excursii în Germania.
“Se afla la un văr de-al nostru care locuieşte acolo, când l-a prins atât de tare durerea, încât s-au dus urgent la spital. I-au făcut un computer tomograf şi au văzut tumoarea. L-au operat acolo, pentru că nu mai era transportabil din cauza durerilor. I-au scos rinichiul stâng, dar deja avea metastază pe oase, pe coloană şi bazin”, povesteşte ruda băiatului.
Deşi tânărul avea card european de sănătate, familia a fost nevoită să suporte toate costurile intervenţiei şi spitalizării băiatului în Germania. “Nici nemţii nu sunt atât de corecţi pe cât credem noi. Au spus că e fals cardul. A plătit totul din buzunar, deşi erau obligaţi să facă totul gratuit, pentru că era vorba de o urgenţă”, povesteşte vărul tânărului, jurist de meserie.
A început un tratament contra-cronometru pentru viaţă: medicamente extrem de scumpe, toate suportate de pacient şi nu toate cu efect. Pentru fiecare zi din cele pe care mai avea să le trăiască Tigran, familia tânărului a cheltuit enorm. Întors în România, lui Tigran i s-a prescris Afinitor, un medicament aflat pe lista celor din Programul Naţional de Oncologie, pe care pacienţii ar trebui să-l primească gratuit. Teoretic, pentru că în practică, acest lucru s-a dovedit imposibil. Şi de data aceasta, băiatul şi-a cumpărat singur pastilele, în condiţiile în care o singură cutie de medicament costă 3.500 de euro. Ajunsese, oricum, la zeci de mii de euro cheltuite în câteva luni.
Citeste mai mult: adev.ro/oi4ndn